Kodėl probiotikai gali gerinti mūsų nuotaiką?

Pirkti probiotiką

Maisto produktai, kuriuose yra naudingų bakterijų, tokių kaip probiotikai (gerosios bakterijos), o taip pat ir prebiotikų (kurie palaiko ir skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi), gali padaryti daug daugiau nei tik pagerinti žarnyno sveikatą. Neseniai atliktas ir BMJ Nutrition, Prevention & Health žurnale paskelbtas tyrimas parodė, jog probiotikų vartojimas gali sumažinti nerimo ir depresijos simptomus.

Mokslininkai apžvelgė septynis tyrimus, kuriuose dalyvavo depresijos ir nerimo sutrikimų turintys asmenys. Jiems buvo skirtas gydymas probiotikais ir prebiotikais. Tyrimo metu buvo nustatytas reikšmingas atradimas, susijęs su pacientų simptomų pagerėjimu. Pagerėjimas buvo nustatytas net ir tiems, kurie sirgo sunkesne depresijos forma.

Tačiau kai kurie tyrimai parodė, kad norint išlaikyti teigiamą poveikį, probiotikus reikia vartoti reguliariai. Pavyzdžiui, vienas tyrimas, nurodytas peržiūroje, parodė pagerėjimą po aštuonių savaičių kasdienio probiotikų vartojimo. Tačiau šis būklės pagerėjimas krito po aštuonių savaičių be probiotikų.

Žarnyno ir smegenų ryšys

Žarnyno svarba emocinei ir pažintinei funkcijai yra tokia stipri, kad dažnai mūsų žarnynas yra vadinamas „antrosiomis smegenimis“. Pagalvokite apie žarnyno ir smegenų ryšį kaip apie dvikryptį greitkelį, kuriame gausu greitį viršijančio eismo, kuris atspindi cheminius signalus, siunčiamus tarp smegenų virškinimo sistemos.

Šie signalai yra nepaprastai svarbūs jūsų autonominei nervų sistemai, endokrininei sistemai ir imuninei sistemai. Ir nors jūsų smegenys siunčia signalus jūsų žarnynui (Štai dėl ko prieš svarbią prezentaciją jaučiate jaudulio ,,drugelius” skrandyje, arba didelio streso metu nesuvaldomai norite dažniau keliaut į tuoletą). Intensyvaus streso metu, dėl šio ypatingo smegenų ir žarnyno ryšio, šis greitkelis neabejotinai eina ir kita kryptimi.

Puikus pavyzdys yra serotoninas, neuromediatorius, turintis daugybę organizmo funkcijų ir yra toks neatsiejamas nuo nuotaikos ir bendros savijautos. Jis vadinamas „laimės hormonu”. Nors jis vaidina svarbų vaidmenį smegenų veikloje, manoma, kad 95% jūsų serotonino yra pagaminta virškinimo trakte.

Gerųjų bakterijų gavimas ir nauda

Nesvarbu, ar šiuo metu jaučiate emocinių iššūkių, ar ne, žarnynui palankaus maisto vartojimas gali būti naudingas visai sveikatai. Jei jaučiate, kad į savo mitybą nepavyksta įtraukti pakankamai maisto, turinčių probiotinių ir prebiotinių savybių, patartina papildomai vartoti gerųjų bakterijų papildus. Probiotikų vartojimas gali padėti sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, sumažinti organizmo uždegimą, be to tai puiki prevenciją turint alergijų bei maisto netoleravimą (pvz.: laktozės). Dar vienas probiotikų teigiamas aspektas – palankiai veikdami mūsų žarnyną, jie padeda geriau įsisavinti ir kitas naudingas maistines medžiagas, mineralus bei vitaminus.